20 godina Žil Verna – 20 godina Evropskog volonterskog servisa

Žil Vern ove godine slavi svoj 20. rodjendan. Igrom slučaja i EVS  slavi 20. godina postojanja.  Od 2007. godine Žil Vern aktivno učestvuje u programu Mladi u akciji a sada i Erasmus +, a 2008. godine smo ugostili prvog EVS volontera.

Pitate se : “Šta je to EVS ?”

EVS (Evropski volonterski servis)  je program koji mladima od 18 do 30 godina omogućuje da aktivno učestvuju u građenju evropskog društava kao i da žive i rade kao volonteri u 27 evropskih zemalja tokom najviše 12 meseci. Cilj mu je upoznavanje drugih kultura i sticanje novih veština. Dugoročni EVS traje od 2 –12 meseci  dok kratkoročni traje od 2 nedelje do 2 meseca.

Ovaj program omogućuje mladima da rade u nevladinom sektoru – najčešće u udruženjima koja se bave radom sa decom, starima, ekologijom, kulturom, umetnošću, medijima, mladima itd.

Tim pre, odlučili smo da za naš rodjendan predstavimo EVS program i sam Erasmus+ program. Prvu prezentaciju održali smo 25.11.2016. u prostorijama Centra. U toku ove prezentacije mladi su imali priliku da upoznaju naše EVS volontere koji su predstavili svoja iskustva, i to na srpskom jeziku.

Centar će organizovati još nekoliko prezentacija o EVS programu kako bi informisali mlade o mogućnostima Erasmus + programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Udruzenje