Fizička sredina i naš prostor

„Žil Vern“ se nalazi na Novom naselju, u ulici Ðorda Nikšića Johana, br. 30. u stambenom delu punom zelenila.

Naš vrtić se nalazi u stambenoj zgradi i zauzima prostorije od 120 ㎡ prizemnog stana potpuno adaptiranog za potrebe mešovite grupe od 22 dece u vrtiću i koristi ogromno zajedničko dvorište, koje zajedno sa roditeljima svake godine po malo sređujemo. Fizička sredina u potpunosti odgovara filozofiji slobode u našoj ustanovi.

KRENIMO OD DVORIŠTA

Dvorište je veoma veliko i u sebi sadrži velike zelene površine i popločani betonski deo. Ono nam omogućava veliku slobodu, trčanja, igranja fudbala, vožnje bicikla, trotineta, penjanje na drveće, skupljanje lišća, igranje lastiša, gostovanja drugih vrtića, organizaciju poligona itd. Prezadovoljni smo što nam ono dozvoljava da osamostaljujemo decu da pre svega budu odgovorni prema sebi i da naravno vode računa da se ne povrede. Učimo ih zatim da paze na mlađe, ali  im dozvoljavamo igre sa rizicima koje razvijaju sve njihove kapacitete vezane za krupnu motoriku.

A, SAD, MALO O UNUTRAŠNJOSTI

Glavni ulaz u našu ustanovu se nalazi u dvorištu. Roditelji imaju pristup bezbednom parkingu koji se nalazi na samo nekoliko koraka od našeg ulaza.

U akreditovanom prostoru od 120m2 za 22 dece mešovitog uzrasta vrtić “Žil Vern” se nalazi nekoliko prostorija namenjenih deci, ali nekoliko onih koje dele vaspitači i deca. Deca na raspolaganju imaju dve velike prostorije – kako oni kažu "veliku sobu" sa malom pozorišnom scenom i "malu sobu" - igraonicu. Kao posebna soba se izdvaja soba za odmor, koju zovemo biblioteka i u kojoj smo mališanima obezbedili kutak biblioteke, gde deca mogu da razgledaju knjige, koje po sopstvenom izboru i u dogovoru sa nama nose kući. Vrtić poseduje i radnu sobu za vaspitače, garderobu za vaspitače, kancelariju za direktora.

Deca se potpuno slobodno kreću celim prostorom. Igračke su im na dohvat ruke i sami mogu da ih uzimaju kada to žele. Postoji nekoliko kutaka u kojima deca mogu da se odmaraju i dremnu ako im to odgovara.