Opšte informacije

Osnovne informacije

Udruženje, vrtić i škola za francuski jezik „Žil Vern“ nose ime čuvenog francuskog pisca avanturističkih romana Žila Verna. Dajući mu ovo ime želeli smo da vas pozovemo da sa nama poletite balonom i otkrijete avanture učenja, mašte, znanja i putovanja.

Škola i vrtić „Žil Vern“ su otvoreni 1. 9. 1996. a udruženje Centar za multikulturalnu saradnju “Žil Vern” 5. 10.2001. u Novom Sadu, sa adresom na Novom naselju, u ulici Ðorda Nikšića Johana, br. 30.

„Žil Vern“ se nalazi u velikom prizemnom stanu koji ima dva ulaza: ulaz sa ulice i ulaz iz dvorista. Pored toga na raspolaganju su nam dve velike prostorije za decu – učionica i igraonica; radna sobu za vaspitače, garderoba, kuhinja, dva kupatila i velika terasa koja izlazi na dvorište kao i posebna soba za odmor, koju zovemo biblioteka i u kojoj smo mališanima obezbedili kutak videoteke i biblioteke, gde deca mogu da razgledaju knjige i video kasete koje po sopstvenom izboru nose kući.

Škola i udruženje primaju preko 70-oro dece podeljenih u 10 grupa ali u vrtić primamo samo 20 mališana.

20-oro dece predškolskog uzrasta podeljeno je u dve grupe koje broje do desetoro dece:
mlađa grupa od 3 do 4 godina
starija grupa od 5 do 7 godina,

Prepodnevni boravak dece predškolskog uzrasta odvija se od 7 do 16 časova, po određenom režimu koji omogućava raznovrsne aktivnosti dece (razvoj govora, likovno, muzičko, upoznavanje okoline, matematika, fizičko, ples, pozorište…) i svakodnevno učenje francuskog jezika

Sa decom u vrtiću rade vaspitačica, pedagog, profesor francuskog jezika i nekoliko mladih asistenata lektora ili volontera Francuza kao i mladih lokalnih volontera sa pedagogije, psihologije, francuskog jezika ili književnosti a često nas posećuju psiholog, lekar i stomatolog.